(Familie- en organisatie)Opstellingen

(Familie)opstellingen is een systeemtherapie. Door B. Hellinger ontdekt en ontwikkeld. B. Hellinger en F. Ruppert ontwikkelen ieder op hun eigen wijze de methode verder.

Opstellingen gaat uit van een systeem. Zo heeft iedereen een eigen plek in het systeem. Door gebeurtenissen en trauma’s (verstrikkingen) kan deze ordening worden verstoord. Hierdoor worden verantwoordelijkheden van een ander overgenomen, rollen worden verwisseld en het geven en nemen is uit balans. Vaak onbewust.
Onderschat niet dat verstrikkingen voor generaties lang lasten kunnen zorgen.
Voorbeelden van verstrikkingen: oorlog, ziekte, vroeg overlijden, verslaving, miskraam, mishandeling, scheiding, buitensluiting, noem maar op.

Zo zijn er ook opstellingen voor bedrijven, teams en groepen mogelijk. Want een opstelling kan over allerlei onderwerpen gaan; het hoeft niet over de familie te gaan.

Er wordt gewerkt vanuit een verlangen, niet vanuit een probleem.
Voorbeelden van verlangens: ik wil onbezorgd door het leven, mijn verlangen is dat we gaan verhuizen, ik wil dat die ruzie opgelost wordt, ik wil rust in huis en in mijn hoofd, ik wil de juiste keuze maken,  mijn verlangen is dat ik van mijn blaasontstekingen af kom.

Een opstelling zorgt voor een intense bewustwording. Deze bewustwording zorgt vaak al voor verlichting. Eigenlijk zou je een opstelling kunnen zien als een start van een proces naar geluk en vrijheid. Uit een opstelling kan ook een hulpvraag duidelijk worden.

Opstellingen worden individueel gedaan of in een groep met representanten: voor alle aanwezigen helend. Er is vaak wel iets wat herkenbaar is en als een spiegel werkt, zodat de representant/toeschouwer ook bewust wordt van gedrag/gedachte/patronen.

Tijdens individuele sessies maak ik vaak ook gebruik van de systeemtherapie (familie- en organisatie)opstellingen. Een prachtige tool om situaties te verklaren, bewust te worden en een plek te geven.